Avmlere biber gazı alınmaması hukuki midir?Biber gazı taşımak suç mudur? Biber Gazı Silah Yerine geçer mi? Biber Gazı için ruhsat almak gerekir mi? Biber Gazı ile Silahlı tehdit TCK 106/2-a oluşur mu?

Biber Gazı Hukuki Değerlendirme;

Öncelikle biber gazı nedir? Silah vasfı var mıdır?
Biber gazı, Biber spreyi veya OC gazı, OC spreyi (OC=”Oleoresin Capsicum”), polis işlerinde, isyan ve kargaşa kontrollerinde, kişisel olarak kendini savunmada, ayı ve köpek gibi hayvanlara karşı korunmada kullanılan (gözlerde kontrolsüz gözyaşı akmasına sebep olan, acı ve hatta geçici körlük nedeniyle gözleri tahriş edebilen kimyasal bileşiklerde içerebilen) bir göz yaşartıcı gazdır. Gazın enflamasyon etkisi görüşü engeller ve gözlerin kapatılması için bir sebep oluşturur. Bu geçici körlük, kolluk kuvvetlerinin kısıtlanması gereken kişileri daha kolay yönlendirmesini, tutmasını ve engellemesini sağlar.

Silah kavramı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun tanımlar maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde esasında özel hükümlerin genel teorisi olarak da değerlendirilebilir. TCK m. 6/1f bakımından
silah sınırlı sayıda düzenlenmemiştir, saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli her şey olarak
kabul edilebilecektir.

  1. Ateşli silahlar,
  2. Patlayıcı maddeler,
  3. Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet,
  4. Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler,
  5. Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler,

T.C. YARGITAY 3. CEZA DAİRESİ’nin E. 2011/38244 K. 2013/6627 T. 20.2.2013’lü kararında da ;

Sanığın suçta kullanmış olduğu biber gazının 5237 sayılı TCK’nin 6. maddesi uyarınca silah niteliğinde olduğu gözetilerek sanığa TCK’nin 86/3-e maddesinin uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi, bozmayı gerektirmiş denilerek biber gazını silah olarak saymıştır.

Biber Gazı ile Silahlı Tehdit Suçu Oluşur mu?
Evet, Yargıtayın güncel içtihatlarına göre biber gazı ile tehdit eylemi, “silahlı tehdit” suçu kapsamında değerlendirilebilir. Keza Türk Ceza Kanunu’nun 106. maddesine göre de, “silahla tehdit” suçunun oluşabilmesi için, tehdit eyleminin bir silah kullanılarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Yargıtay, biber gazını “silah” kapsamında değerlendirdiği durumlarda, bu gazın kullanılarak veya kullanma tehdidiyle bir kişiyi korkutma veyahut baskı altına alma eylemini “silahlı tehdit” olarak kabul edebilir.
Fakat söz konusu eyleminin koşulları, biber gazının gerçekten kullanılıp kullanılmadığı, tehdit oluşturan sözlerin niteliği ve mağdurun üzerinde oluşturduğu korku gibi unsurlar, suçun “silahlı tehdit” kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini belirlemede önem taşır.

Biber Gazı Ruhsatsız Silah Taşıma Suçu Oluşturur mu?
Yargıtay içtihatlarına göre, biber gazı 2735 sayılı ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER
ALETLER HAKKINDA YÖNETMELİĞ’e tabi değildir yani ruhsatsız silah taşıma suçu oluşturmaz. Çünkü Türk Ceza Kanunu’nda “silah” kavramı genel olarak tanımlansa da, ruhsatsız silah taşıma suçu genellikle ateşli silahlar ve bazı kesici-delici aletlere özgüdür. Biber gazı, ateşli silah kategorisine girmemesi hasebiyle, ruhsat gerektiren bir silah olarak değerlendirilmez.

Biber Gazı Avmlere sokulabilir mi? Silah hükmü mü uygulanır?
Biber gazının kullanımı veya taşınması konusunda belirli kısıtlamalar elbette söz konusudur neticede silah mefhumuna vücut vermektedir. Biber gazı, özel güvenlik bölgelerinde veya yasaklı alanlarda taşınırsa ( havalimanı, limanlar , devlet daireleri vs) .ve bu durum kamu düzenini tehdit ediyorsa, farklı cezai yaptırımlar gündeme gelebilir. Özetle, biber gazı taşımak ruhsatsız silah taşıma suçunu doğurmaz; fakat belirli durumlarda yasal kısıtlamalara ve cezai sorumluluklara tabidir.

Yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.